Interim-CFO ökade
lönsamheten med 63%

Interim-CFO ökade lönsamheten med 63%

En svenskt industrikoncern hade på kort tid sett sin affär förändras i form av kraftigt hårdnande konkurrens på sin huvudmarknad.

Ägaren beslutade att man som svar på denna utveckling samtidigt behövde gasa och bromsa, allt för att förbättra lönsamheten och öka kassaflödet. Koncernen var nu i brådskande behov av en extern resurs som under en begränsad tid kunde genomdriva uppdraget.

Ägaren hade ett antal krav; interimchefen skulle kunna börja inom 10 arbetsdagar. Profilen på den tilltänkte skulle vara senior, företrädesvis på med CFO-erfarenhet, i synnerhet som han eller hon under sitt uppdrag skulle ta plats i bolagets ledningsgrupp. Vidare skulle den presumtiva interimchefen ha erfarenhet från ett antal liknande förändringsprocesser – allt för att säkra ett positivt resultat, kontrollera kostnader samt undvika strategiska felgrepp på vägen.

 

Efter en briefing på önskad profil drog Scandinavian Executive upp en plan för uppdraget och påbörjade en sökning i sina nätverk. Dagen efter hade man utskilt tre kandidater som var speciellt lämpade för ändamålet. 5 arbetsdagar senare var en av dem på plats. Interimchefen presenterade efter en tid sin analys och genomförde därefter ett antal förändringar – däribland en centralisering av administrationen som innebar att verksamheterna ute i landet fick köpa tjänster från centrala enheter, något som väsentligt minskade overhead-kostnaderna. Ett antal anställda sades upp och större resurser lades istället på försäljningssidan, vilket snabbt gav resultat i form av nya inkommande ordrar. Resultat: efter första året hade koncernens lönsamhet ökat med 63%.

Kontakta oss

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Group 398
  Fredrik Nilsson

  Partner och delägare

  Allmänna förfrågningar
  Scandinavian Executive Woman Mobile png

  Följ oss på LinkedIn

  Här delar vi våra senaste nyheter och tankar om interim.

  Följ oss